İç Donanım

Butona tıklandığında bilgilendirmeye yönlendirileceksiniz..
Ram Çeşitleri

DDR (Double Data Rate) RAM, bilgisayarların kullandığı bir bellek türüdür. DDR RAM, bir clock döngüsünde iki kez veri okuma ve yazma işlemi gerçekleştirir, bu nedenle “Double Data Rate” (çift veri hızı) olarak adlandırılır. DDR RAM sürümleri, kullanılan teknolojinin gelişimine göre sıralanır. Örneğin, DDR1 ilk sürümdür ve eski bir teknolojidir. DDR2, DDR1’den daha yeni bir teknolojidir ve daha hızlıdır. DDR3 ve DDR4 de benzer şekilde, sırasıyla DDR2 ve DDR3’ten daha yeni ve daha hızlı teknolojilerdir.

 
 

 

 

Elektrik kesildiğinde ya da bilgisayarınız aniden kapandığında, içerisindeki veriler kaybolmaktadır. RAM ise işlemci üzerindeki işlemiş olduğu verilerin tutulacağı geçici bir depolama alanıdır. Bir bilgisayar üzerinde işlem yapılırken, dikkat edilmesi gereken en önemli şey kaliteli ve yeterli RAM’lere sahip olmaktır..

HDD (Harddisk) Nedir?

Harddisk, kısaca HDD veya Sabit Disk olarak da isimlendirilirler. Bilgisayar ortamında veri saklamaya yarayan bir iç donanım birimidir. Harddiskler (Sabit Disk) bilgisayarınızı açtığınız zaman işletim sistemini ve diğer yazılımları sistem belleğine yükler ve kalıcı olarak saklamak istediğimiz bilgileri bilgisayarınız olsa kapalı bile bilgileri saklamaya ve korumaya devam eder. Harddiskler saklamaları gereken veriyi disk üzerinde manyetik değişiklikler yaparak tutar.

HDD (Harddisk) Çeşitleri Nelerdir?

Teknoloji olarak Harddiskleri üç gruba ayırabiliriz. PATA (IDE), SCSI ve SATA Harddiskler. Üçü çeşidinde görevi aynı olmasına rağmen farklı özelliklere sahiptirler. PATA (IDE) eski bir teknoloji olup halen kullanılsa da yerini SATA’lara bırakmış durumda. Veri aktarım hızı oldukça düşüktür. SATA Harddiskler ise artık hemen hemen tüm yeni bilgisayarlda mevcut olan bir donanım. SCSI İngilizcesi Small Computer System Interface  (Türkçe: Küçük Bilgisayar Sistem Arabirimi) kısaltması olup genellikle “SKAZİ” diye okunur. Yaygın olarak Apple ve  Unix İşletim sistemine sahip bilgisalarkar tarafından kullanılan bir paralel arabirim standardıdır. Neredeyse Macintosh bilgisayarların tamamında bu teknoloji vardır.

NOT: PATA ve SATA ATA Teknolojisidir. Ayrı olarak değerlendirmede için bazı otoriteler karşı çıkmaktadır.

sabit disk çeşitleri

hdd cesitleri

HDD (Harddisk) Yapısı

Harddiskler mekanik kısım ve elektronik kısım olarak 2 farklı şekilde ele alınır. Hareketli parçalar dış etkilerden korunmak için izole edilmiş bir bölmenin içinde yer alır. Sabit disk sürücülerindeki hareketli parçalar; mil, manyetik diskler, okuyucu/yazıcı kafalar, kafaların yerleştirildiği kollar ve kollara hareket veren sistemdir. Veriler ise disk kısmına yazılır. Sabit disklerin üzerindeki verilerin işlenme yoğunluğu disk kapasite performansını iyi yönde etkiler.

hdd

SSD türleri neler?

SSD türlerini SATA, PCIe, M.2, U.2, mSATA, SATA Express olmak üzere 6 kategoriye ayırabiliriz. Yaygın olarak kullanılan SATA, PCIe ve M.2 SSD modelleri, performans konusunda ciddi farklara sahiptir.

SSD nedir? Türleri ve avantajları neler? SSD ne işe yarar? SSD HDD arasındaki farklar neler?

SATA teknolojisi sebebiyle 600 MB/s ile sınırlandırılmış olan SATA SSD modelleri, en yavaş SSD türü olarak biliniyor. NVMe (Non-Volatile Memory Express) destekli SSD modelleri, PCIe ve M.2 SATA konektörü olmak üzere 2 farklı tür ile karşımıza çıkıyor.

M.2 SATA konnektörlü modellerin okuma ve yazma hızları PCIe modellerine göre okuma ve yazma hızları oldukça düşüktür. Bu sebepten dolayı ana kartınız destekliyorsa PCIe konnektörlü NVMe M.2 SSD modellerini kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

SSD kullanımının avantajları neler? 

SSD nedir ve türleri nelerdir sorularından sonra en çok merak edilenlerden bir diğeri de avantajları. HDD’ye oranla daha fazla hız vaat eden SSD teknolojisi, hız haricinde sessizlik ve uzun ömür gibi birçok avantaja sahip. Mikrodenetleyici temeli üzerine inşa edilmiş olan SSD diskler, uzun kullanım senaryolarında herhangi bir ses sorunu yaşatmayacaktır. Ayrıca gelişen teknoloji ile birlikte daha uzun ömür ile karşımıza çıkan teknoloji, kullanıcıların ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılıyor.

SSD çözümleri, avantajlarından dolayı veri merkezleri ve bulut depolama platformları dahil olmak üzere birçok şirkette yaygın olarak kullanılıyor.

SSD ile HDD arasındaki farklar neler?

HDD teknolojisi, cihaz içerisinde yer alan diskler sayesinde veri depoluyor. SSD ise kullanılan mikroişlemci üzerinde veri depoladığı için bilgisayarların daha sessiz çalışmasını sağlıyor. HDD’de diske veri yazıldığı için herhangi bir fiziksel darbe sonrasında içeride bulunan diskler zarar görüyor. SSD teknolojisinde ise hareketli parçalar olmadığından bu tarz durumlarda cihazlar daha az zarara uğruyor.

İŞLEMCİLER

8086/8088
Intel, 16 bitlik 8086 işlemcisini 1978 yılında piyasaya sürdü. Yüksek seviyeli programlama dillerine ve daha etkin işletim sistemlerine sahip ilk işlemci olan 8086, IBM uyumlu sistemlerin temelini oluşturdu. 8086 işlemci 16 bit veri yolunu kullandığı için; 16 bit ana kart gerektirdiği için pek yaygınlaşmamıştır.

 

.

 
 

 

 

80286
Kısa bir süre sonra Intel, 80286 işlemcisini çıkartarak PC performansını yeni bir seviyeye yükseltti. 80286 işlemci 16 bit veri yolunu hem içte hem de dışta kullanabiliyordu.
80286’lar fiziki olarak 8088’den daha küçük bir alana çok daha fazla güç sığdırdığı için işlemcinin hızı 8, 10, 12, 16 Mhz. aralığında değişirdi. 16 Mhz. 

80386DX VE 80386SX

Intel’in bir kuşak sonraki işlemcisi olan 80386 işlemcisi PC dünyasına büyük değişiklikler getirdi. SX ve DX modelleri olan bu işlemcinin en büyük özelliği 32 bit bir işlemci olmasıydı.Üzerinde yaklaşık 250.000transistpr kullanılmış ve işlemcinin hızı SX modelinde 20-25 Mhz, DX modelinde 32-40 Mhz aralığındadır.
.

 

80486
Intel Nisan 1989 yılında i486 işlemciyi piyasaya sürdü. i486 işlemcisi aslında bir 80385 işlemci ile 80387 matematik işlemcinin birleşmiş haliydi. 1.200.000 transistor kullanıldığı için 80386’lara göre oldukça hızlıydı. Hızı 40-66Mhz. arasında değişiyordu. 80486 hem kendi içinde hem de dış birimlerle 32 bit veri iletişimi yapabilir.

 
 

 

PENTIUM
80486 işlemcilerin hızla yaygınlaştığı bir dönemde Intel P5 kod adıyla tasarladığı yeni işlemci ailesini Pentium adıyla piyasaya sürdü. Dış veri yolu 64 bit iç veri yolu ise 256 bit olan bu işlemci iki adet ayrık 8K’lık önbelleğe sahiptir. Pentium işlemci 486’lardan farklı olarak iki adet tamsayı işlemcisine sahiptir. Kayan nokta işlemcisi de iyice geliştirilmiştir.

PENTIUM PRO

MMX Teknolojisi

 

 

PENTİUM II

 

PENTIUM III

PENTIUM IV

CELERON

Anakart